02 jul. 2020

Historisch pand, moderne uitstraling

Passen moderne keramische tegels in een historisch pand? Natuurlijk. Vraag het maar aan de bewoners van dit karaktervolle rijhuis in hartje Brugge. Na een grondige renovatie is hun trapgevelwoning vandaag helemaal bij de tijd. En daar heeft de keuze voor de juiste tegels veel mee te maken. Gastvrouw Hélène leidt ons rond.

Historisch pand, moderne uitstraling

Ruimte, licht en materialen

Hoe maak je van een oud pand een moderne, praktische en comfortabele gezinswoning? Zonder te raken aan het historisch karakter? Het antwoord: door slim om te springen met ruimte, licht én materialen. De architect brak eerst de achtergevel open om het contact met het terras en de tuin te vergroten. De oude bijgebouwen maakten plaats voor één nieuw volume met een grote glaspartij. Zo kon het daglicht via de keuken rijkelijk de leefruimte binnen vloeien. En dan ging het richting de Tyles showroom voor de bijpassende tegels…

De ideale keukenvloer

De keuze van de vloerbekleding in de keuken onderstreept al meteen het belang dat de bewoners hechtten aan natuurlijk licht en een aangenaam ruimtegevoel. “Bij ons eerste bezoek aan de showroom van Tyles in Zellik sprongen de tegels met de typische Ceppo kalksteenlook onmiddellijk in het oog. Het grijsachtige, gevarieerde patroon voelt natuurlijk aan. Ze zijn bovendien heel onderhoudsvriendelijk, en je ziet er niet direct alle kruimels op liggen. Da’s ook best handig”, lacht Hélène. “Kortom, de ideale keukenvloer.”

Voor het werkblad en de spatwand achter het fornuis ging de voorkeur naar keramische Superlarge tegels. “In een lichte grijs-witte tint en… zonder voegen. Dat is hygiënischer en makkelijker proper te houden”, zegt Hélène.

Badkamers met marmerlook

De badkamers, zowel die van de ouders als die van de kinderen, kregen eenzelfde natuurlijke uitstraling. “Samen met de architect en de adviseurs bij Tyles kozen we voor grootformaat keramische tegels in een witte Calacatta marmerlook. Toch voor de vloer en de douchewand. Het marmermotief liep ook door in de wastafels. In de kleinere kinderbadkamer kwamen er nog witte Bardelli tegeltjes tegen de muur, voor een lichter effect. De architect was bijzonder opgetogen over het resultaat, en wij natuurlijk ook”, zegt Hélène.

Een speelse en frisse wasplaats

En dan de wasruimte. “Deze kleinere kamer mocht er voor ons gerust wat speelser en frisser uitzien. Vandaar de keuze voor kleine blauwe zeshoekige vloertegels met een diameter van 10 cm. Het moeten niet altijd grote keramische tegels met marmerlook zijn,” zegt Hélène.

Warme ontvangst in de inkomhal

Het kiezen van de geschikte vloertegel voor de inkomhal was nog het moeilijkst van al. “We hebben er lang over gedaan om de tegel te kiezen die ons echt aanstond”, zegt Hélène. “We wilden geen klassieke tegel, maar iets warm en authentiek. Bij Tyles hebben ze ons goed voortgeholpen. We zijn er echt vaak binnengesprongen voor advies en staaltjes. Geen vraag was hen te veel. Zo zijn we uiteindelijk met de architect tot een compromis gekomen: een zeshoekige cementtegel in een levendige zalmroze-oranje tint. Heel mooi. Dat zo’n poreuze tegel gevoeliger is voor vuil en in het begin wat meer onderhoud vraagt, namen we er graag bij. De poriën van de tegels moeten verzadigd geraken. Je moet ze daarom tweemaal per week kuisen met water en een speciaal kuismiddel. Na verloop van tijd komt er dan een mooie patine op en is de vloer perfect bestand tegen vlekken”, zegt Hélène.

Tot slot wil Hélène nog dit kwijt: “Tyles heeft ons project goed ingeschat en begeleid. Ze wisten precies welke sfeer we in onze woning wilden en gaven een pak nuttige tips. Zo raadden ze ons bijvoorbeeld aan om de voegen tussen de tegels neutraal te houden. Je kan tegenwoordig alle mogelijke voegkleuren kiezen om de tegels er meer te laten uitspringen. Maar dat was niet onze bedoeling. Bovendien brachten ze ons in contact met een vloerder, een echte vakman. En dat zie je dan ook aan het resultaat.”

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over keramische tegels? Contacteer ons, ga langs bij de Tyles Expert in je buurt of bezoek de Tyles Flagship Store in Zellik.

Delen

Vorig bericht Volgend bericht Terug naar overzicht