08 jul. 2022

Hoe keramische tegels schoonmaken?

Waarom zijn keramische tegels zo populair? Één van de redenen is ongetwijfeld het onderhoudsvriendelijk karakter van de tegels. Af en toe schoonmaken met warm water en ontvettende zeep volstaat al om je tegelvloer of tegelwand jarenlang spic en span te houden.

Hoe keramische tegels schoonmaken?

First things first

Eerst dit: na de plaatsing is het belangrijk dat je de tegels meteen, voor je meubels plaatst, eenmalig grondig kuist. Als je dit goed aanpakt, heb je er later nog weinig onderhoud aan en blijven ze er piekfijn uitzien. Dus: verwijder alle bouwafval en stofzuig de tegelvloer; gebruik een cementsluierverwijderaar om de cement van de voegen die op de tegels is blijven kleven te verwijderen; spoel een eerste keer goed na met een dweil; ontvet de tegels met een intensieve reiniger en spoel nog een laatste keer goed na.

Opgelet: bij een cementsluierverwijderaar moet je de instructies op de verpakking nauwkeurig opvolgen! Breng je het product in een te sterke dosis aan of laat je het te lang inwerken, dan kan het de voegen beschadigen. Voorzichtigheid is geboden.

Zo onderhoud je keramische tegels

Als je een onderhoudsvriendelijke vloer zoekt, zijn keramische tegels een aanrader. Ze vragen nauwelijks onderhoud en kuisen doe je in 1-2-3:

  1. Stofzuig de tegelvloer.
  2. Dweil de tegels met warm water en een klein beetje ontvettende zeep.
  3. Spoel de tegelvloer na met zuiver water om alle zeep- en vuilresten te verwijderen.

Sla je de derde stap al eens over? Geen probleem, maar dan kunnen na verloop van tijd overtollige zeepresten op de vloer achterblijven. De oplossing? Af en toe een intensieve(re) ontvetter gebruiken. Easy-peasy!

En wat met de voegen? Hoe hou je die proper? Dat is al even eenvoudig: schuur ze gewoon met een schuurborstel, nagelborstel of tandenborstel. Er bestaan speciale producten om voegen schoon te maken (een aanrader bij sterke vervuiling), maar een ontvettende reiniger werkt ook.

Dit mag je absoluut niet doen

Keramische tegels zijn niet poreus. Dat betekent dat je alle 'vette' zepen zoals bruine of marseille zeep, lijnolie, bijenwas enz. moet vermijden. Die vormen nl. een film op de tegels waardoor het moeilijker wordt om ze te onderhouden. Als je een vloeistof morst, zullen de druppels kringen maken op de tegels. Je zal na het dweilen ook veel strepen zien. Hoe je dat oplost? Simpel: met een intensieve – ontvettende – reiniger.

Wat met vlekken op tegels?

In principe mag je met elk product je tegels reinigen. Keramische tegels zijn niet te beschadigen. Dus is er wat verf op je tegels terechtgekomen? Gebruik dan lokaal gerust wat white spirit. Heeft een van je kinderen met alcoholstift op de vloer getekend? Aceton does the trick. Verwijder achteraf wel de 'vettige film' met je gebruikelijke tegelreiniger.

Nog enkele tips:

  • Bij roestvlekken of hardnekkige kalkaanslag kan een cementsluierverwijderaar soelaas brengen.
  • Vet- en olievlekken krijg je normaal probleemloos weg met een intensieve ontvetter.

Let wel op met de voegen! Die zijn veelal gemaakt op basis van cement. Een sterke ontkalker kan de voegen aantasten en bleekwater kan de kleur van je voegsel veranderen. Niet te lang laten inwerken, goed naspoelen, instructies op het etiket/de verpakking lezen en naleven  is de boodschap.

Groenaanslag op terrastegels verwijderen

Tot slot nog dit: keramische tegels zijn goed bestand tegen mosvorming en groenaanslag. Toch is het soms nodig om na de winter je terras te kuisen. Met een speciaal product tegen groenaanslag is dat zo gebeurd en ziet je terras er snel terug stralend uit, klaar voor de zomer.

Is dit ook iets voor jou?
25 sep. 2023

De 8 voordelen van keramische tegels

Keramische tegels veroveren de huiskamer, maar ook de andere woon- én buitenruimtes. Niet onlogisch gezien de vele voordelen. We zetten ze even op een rijtje.

Lees meer
06 jun. 2023

The big question: waarom XXL-tegels?

Wil je een interieur een aparte uitstraling geven? Met grootformaattegels is dat een kleintje. XXL-tegels hebben een unieke esthetiek. Ze creëren een wauweffect op wanden en vloeren, in elke woonruimte. Ook buiten, op de gevel, zien ze er fantastisch uit. En het mooist van al: je vindt ze in alle looks, afwerkingen en afmetingen. Daar vertellen we je hier graag meer over. 

Lees meer
14 apr. 2023

Waarom keramische tegels de perfecte terrastegels zijn?

Het terras is meer dan ooit het verlengstuk van het interieur. Binnen naadloos laten aansluiten op buiten, creëert dan ook een weergaloos effect. Gebruik je hiervoor keramische terrastegels dan mag je zeker zijn van een stijlvol resultaat waar je jaren van kan genieten. Ontdek hier waarom het de gedroomde buitentegels zijn.

Lees meer

Delen

Vorig bericht Volgend bericht Terug naar overzicht