Tegels op tegeldragers

Een terras leggen met tegels op tegeldragers? Het is eenvoudig, gaat snel en je kan er elke keramische terrastegel voor gebruiken. Een houtlook tegel, een terrastegel in bankirailook, beton- of natuursteenlook? Jij bepaalt de stijl én het formaat. Zorg er alleen voor dat je de juiste tegeldragers bij de hand hebt. Tenzij je de plaatsing liever aan ons overlaat…

Wat zijn tegeldragers?

Wil je een terras of dakterras leggen, dan zijn tegeldragers een uitstekend alternatief voor het verlijmen van terrastegels. Enige voorwaarde: het oppervlak moet voldoende vlak zijn en draagkracht hebben om deze plastic of rubberen steunen op te zetten. Tegeldragers op zand zijn in elk geval uitgesloten omwille van de gebrekkige stabiliteit van de ondergrond.

Om verzakkingen en schade aan de tegels te voorkomen, moeten tegeldragers dus op stabilisé, beton, een chape, een plat dak of oude tegels of klinkers worden geplaatst. Oneffenheden vormen geen probleem. De dragers zijn perfect in de hoogte verstelbaar. Zo ligt je terras in geen tijd waterpas en kan je makkelijk de juiste hellingsgraad voor de afvoer van het (regen)water bepalen.

Let wel op: ga je zelf een terras op tegeldragers leggen, gebruik dan het juiste materiaal. Een waterpas tegeldrager om de juiste helling van je terras in te stellen, een sleutel om de hoogte te regelen, het juiste formaat van tegeldragers, afstandshouders voor de muur, voeghouders, vulplaatjes voor onder de steunen om de dakbedekking te beschermen,… Kom langs in onze showrooms en wij leggen je graag uit wat je nodig hebt in jouw project.

Welke tegels leg je op tegeldragers?

In principe zijn alle keramische terrastegels met een dikte van 2 cm geschikt om op tegeldragers te leggen. Een 60x60 cm tegel komt wellicht het vaakst voor, maar zie je liever een grotere tegel van 100x100 cm of een langwerpig formaat van 60x120 cm omdat dit beter aansluit bij je tegels binnen? Alles kan.

Op het vlak van looks heb je carte blanche: terrastegels in betonlook, natuursteenlook of houtlook? Your style, your tile! En omdat ze antislip zijn, weinig onderhoud vragen en groenaanslag, mos of vrieskou er geen vat op heeft, zijn keramische tegels sowieso de ideale buitentegel. Lees ook onze blog over terrastegels voor nog meer inspiratie.

Praktische tips voor het plaatsen van tegeldragers

Afhankelijk van welke terrastegels je kiest, zal ook het aantal tegeldragers variëren. Voor tegels van 60x60 cm heb je er vier nodig, voor elke hoek één. Bij grotere tegels zal je extra ondersteuning moeten voorzien. In onze showrooms berekenen we met veel plezier hoeveel stuks je best plaatst. Spring gerust eens binnen of contacteer ons.

Tot slot: zijn er ook nadelen aan tegels op tegeldragers? Misschien één. Ze kunnen enkel personen dragen… Voor een oprit is dit systeem niet haalbaar omdat de dragers simpelweg het gewicht van voertuigen niet aankunnen. En vergeet niet dat tegeldragers steeds op een vaste ondergrond moeten liggen. Voor de rest heeft deze methode niks dan voordelen. 

Waar wacht je dus op om je terras aan te leggen, je balkon een nieuwe look te geven of dat plat dak om te toveren tot een zonneterras?

Advies nodig? Ontdek alles over tegels leggen op tegeldragers in onze showroom te Zellik, de Flagship Store van Tyles