02 apr. 2019

In welke richting plaats ik m’n tegels?

Oef, je hebt eindelijk je droomtegel gevonden! Voor je hem plaatst, denk je best ook even na over de legrichting van de tegel. Dit kan namelijk een enorme invloed hebben op het gevoel dat je in je ruimte wil scheppen.

Geen idee hoe je dit moet beslissen? Wij helpen je alvast op weg met deze tips!

In welke richting plaats ik m’n tegels?

Recht of geschrankt plaatsen?

De eerste vraag die je je moet stellen is of je je nieuwe tegels recht op elkaar of geschrankt gaat plaatsen. Dit heeft wel wat invloed op de uitstraling van je woning. Vierkante tegels worden tegenwoordig bijna altijd recht naast elkaar geplaatst. Tenzij je met een 20x20 tegel werkt, daarmee kan je geschrankt een rustieke kasseilook creëren. Bij rechthoekige tegels kan je kiezen hoe je je tegels plaatst. Geschrankte tegels genereren meer een klassieke sfeer, terwijl recht geplaatste tegels je ruimte eerder een moderne look ’n feel geven.

De vorm van de ruimte

Bekijk altijd de vorm van de ruimte waarin je je tegels gaat plaatsen. Is je ruimte lang en smal dan kan je je tegels met de richting mee plaatsen om je ruimte nog te verlengen. Plaats je ze dwars, dan ga je de ruimte optisch verbreden.

De vaste interieurelementen

Heb je vaste interieurelementen in de ruimte waar je nieuwe tegels komen? Bijvoorbeeld een keukeneiland, een eettafel, de zetel… Laat je tegels dan meevolgen met de richting van deze elementen. Zo creëer je een gevoel van rust en harmonie in je ruimte.

Kijk ook eens naar je plafond! Heeft die uitgesproken balken? Leg dan ook je tegels in dezelfde richting als je plafond.

Raampartijen

Grote raampartijen laten veel licht binnen. Die lichtinval kan bepaalde zaken van je vloer benadrukken die je misschien liever niet in de verf wil zetten. Tegels plaats je om die reden best dwars op een raam. Hierdoor zijn de voegen tussen je tegels minder zichtbaar en worden de schaduwen tussen de verschillende tegels geminimaliseerd. Zeker bij houtlooktegels is dit het geval.

Vloerverwarming

Vloerverwarming geïnstalleerd? In een ruimte die groter is dan 40m2 moet je altijd nadenken over waar je uitzetvoegen zullen komen. Zorg ervoor dat je bij het plaatsen van je tegels de richting van je uitzetvoegen volgt om te vermijden dat je tegels op een bepaalde plaats dwars doormidden worden gesneden door een uitzetvoeg.

Wat met de wand?

Op een wand worden rechthoekige tegels meestal horizontaal geplaatst. Wil je echter je ruimte optisch gaan verhogen? Plaats je rechthoekige tegels dan verticaal.

Je neemt best alle bovenstaande tips in rekening. Vaak zul je niet aan alle voorwaarden kunnen voldoen en moet je toch een keuze maken. Het belangrijkste is om altijd rekening te houden met het totaalbeeld van je ruimte. Wil je nog meer informatie? Kom eens langs in onze showroom en laat je begeleiden door onze interieuradviseurs.

Delen

Vorig bericht Volgend bericht Terug naar overzicht